Over loslaten

Om iets los te laten heb je het eerst vast te pakken. Hoe kun je het anders loslaten?

Loslaten is een diep verstaan van het fenomeen dat we deel uitmaken van het bestaan. Het begrijpen van het loslaten helpt je eenvoudig in het hier te zijn, zonder enig doel, zonder conflict of strijd, wetende dat het een strijden is met jezelf.
— Osho

Het komt je wellicht niet uit, als er iets is wat je in het moment vasthoudt. Het past je niet, iets triggert en is je tot last. Natuurlijk zijn er momenten dat het je inderdaad niet lukt er nu bij stil te staan en te voelen wat er nou werkelijk speelt én hoe dat voelt. Wat je wel kunt doen is er bewust van zijn en even stil te staan bij je lijf.

Als je al wat meer gewend bent te voelen in je lichaam zul je de momenten dat je de stress voelt, de weerstand of de emotie van verdriet of boosheid, sneller herkennen. Op zo’n moment kun je jezelf uitnodigen bewust te worden van je ademhaling: hoe gaat die, is de ademhaling hoog, laag? Waar is je energie en waar leef je in je lichaam, ben je wat meer naar voren gericht of naar achter? Heb je de neiging uit te reiken of juist terug te trekken? Ben je nog bij jezelf..? Al dit soort gewaarwordingen helpen je weer meer in het Hier & Nu te komen. Je gaat er letterlijk mee ademen.

En zodra je weer meer bewust bent van je lichaam, en je adem, kun je ook makkelijker bewust worden van je billen, benen en voeten. Kan je ze voelen? Voel je de grond, de aarde onder je voeten? De aarde draagt je!

Je zult merken dat je behoorlijk in je hoofd zat en meer in het denken was dan in het voelen van waar je Nu bent. Je lichaam is altijd Hier & Nu.

Neem eens wat tijd

Neem eens wat vaker tijd bewust te worden van je lichaam. Simpel voelen hoe het voelt. Heb interesse naar hoe je ademhaling gaat, laat je aandacht naar binnen vallen, laat je kaken los. En adem uit!

Dit kun je regelmatig doen door de dag heen. Op je werk in een rustig moment of tijdens een handeling, tijdens de afwas of het tanden poetsen en zelfs op het toilet. Oefen ermee. Hoe meer je er gewend mee geraakt, hoe sneller je bewust gaat worden van het moment dat je van jezelf weggaat, je aandacht bij de ander is, zonder dat je nog jezelf voelt. En als eenmaal de bewustwording er is, zul je er ook sneller luchtiger mee om kunnen gaan. Ook omdat je weet dat dát wat je triggerde interessant materiaal is voor je onderzoek. En daarvoor kom je bij mij, daarin werken we samen. Als gids neem ik je mee in een sessie om zonder oordeel te kijken en te voelen. Op een manier dat er weer ruimte komt in dat wat je vast hield.

Adem is leven

Als we iets willen loslaten houden we vast. Dat laat zich ook voelen in je lichaam. Spieren en weefsels verkrampen of verkleven. Eigenlijk houd je jezelf vast. En dat heeft in eerdere ervaringen vaak een reden gehad en is zeer behulpzaam geweest.

Wanneer je inzicht krijgt in dat wat je vasthoudt en wat er zo prettig aan is, aan dat vasthouden, komt er meer ruimte voor ‘Jij’. Als dat deel er helemaal mag zijn, komt er zuurstof in, komt er stroming en doorbloeding. Daarom nemen we aandacht voor voelen in je lijf en naar de plek(ken) toe-ademen waar je vasthoudt. In het zelfonderzoek voelen we ‘wat er aan klopt’ wat je hier ervaart. Als iets helemaal gevoeld is, komt er letterlijk een verademing! En adem is leven!

Gedachten en gevoelens komen en gaan, maar bewustzijn komt niet en gaat niet. Het is. Het omvat en verbindt alles. Het is onze achtergrondstilte.
— Maarten Klatte
Vorige
Vorige

Toxische Relatie(s)