Toxische Relatie(s)

Een giftige relatie is kort gezegd een relatie waar je niet aan groeit. Is het tijd om los te laten of juist voor onderzoek?

Als je werkelijk in een toxische of giftige relatie zit, is het vaak juist niet makkelijk los te laten. Iets houdt je vast, omdat je denkt dat het aan jou ligt, jij moet veranderen of je denkt de ander te kunnen redden. Echt destructieve relaties hebben geen ruimte voor groei in zich, er is onvoldoende ruimte en vermogen voor zelfonderzoek.

Dan is er sprake van bezitterigheid op een manier dat de ander je naar beneden haalt, de ander doet je voortdurend kleiner voelen zonder dat hij of zij interesse heeft in zichzelf en zijn of haar gedrag. Vaak weet de partner het ook nog goed te verpakken, soms met een spiritueel jasje of spiritueel ego.

In een gezonde relatie is er aandacht voor de gevoelens van jezelf en elkaar en wil je leren aan elkaar. Maar ja.. wanneer is een relatie toxisch en wanneer gezond? Hoe weet je dat, hoe herken je het en wanneer is het tijd voor verdieping of loslaten?

Jezelf zijn of jezelf verliezen

In een giftige relatie kun je het gevoel krijgen dat je steeds meer van jezelf kwijtraakt. Je twijfelt en kunt het vaak niet goed vatten en benoemen, maar langzaam maar zeker verlies je een stukje van je eigen identiteit. De vragen ‘ben ik nou gek?’ of ‘zie je wel, het ligt aan mij’, zijn je bekend. Je weet vaak niet meer wie je echt bent, wat je zelf wilt en wat je kunt doen om je beter te gaan voelen.

Het is wat mij betreft niet het afstrepen van een lijstje met kenmerken om te beoordelen of je in een toxische relatie zit die geen waardige toekomst in zich heeft. Wat van belang is, is of er bereidheid is. Bereidheid om samen echt te leren luisteren, naar jezelf en elkaar. Of er ruimte is voor het mogen uiten van je emoties, wat iets en gedrag van de ander met jou doet en of de ander dat kan horen. Om beter zicht te krijgen op een haalbare gezonde relatie is interesse nodig naar eigen weerstanden, emoties en trauma’s die onbewust een rol spelen in de verbinding.

Het is gezond en van evident belang om je grenzen te leren kennen en ernaar te luisteren met liefde en respect. Met aandacht en zonder oordeel jezelf te willen voelen en ruimte voor de ander te ontwikkelen, opdat die ook zichzelf mag zijn.

In een gesprek gaan we samen deze ruimte en bereidheid verkennen. In sessies ontdekken we wat wensen en verlangens zijn en kom je tot inzichten. Wanneer beiden ervaren meer zichzelf te mogen en kunnen zijn, is er groei! Waar het ook uitkomt.

Heb je vragen, wil je sparren? Neem dan contact met me op. Jij bent, jullie zijn, heel welkom ♡.

Als je van een bloem houdt, laat hem dan staan, want als je hem plukt gaat hij dood en houdt hij op met dat te zijn waar je van houdt. Dus, als je van een bloem houdt, laat hem met rust. Liefde gaat niet over bezitten. Liefde gaat over waardering.

Osho

Vorige
Vorige

Grenzen stellen

Volgende
Volgende

Over loslaten