Grenzen stellen

Natuurlijk is het belangrijk je grenzen te stellen en is het gezond niet over je grenzen te laten gaan. En tegelijk kunnen grenzen voelen te maken hebben met vroegere ervaringen waardoor je jezelf onbewust ruimte en vrijheid onthoudt.

Ik leg je graag wat meer uit over hoe ik werk en hoe we kunnen samenwerken. Daarom deel ik met je op welke lagen Rebalancing werkt.

Rebalancing en grenzen

In Rebalancing zoeken we de grens van weerstand en ontspanning. Het is namelijk de laag, precies op die grens, waar je jezelf beschermt en ophoudt. Daar mag de ingesloten vrije kwaliteit en energie weer tevoorschijn komen. Het biedt inzicht, ruimte en ontspanning!

In de aanraking ga ik naar gebieden waar het levendig voelt, waar bewustzijn is en naar gebieden waar dat minder aanwezig is. Op de grens van weerstand/spanning en ontspanning stemmen we samen af. Het is de grens waarop jij kan voelen dat je er nog bij kan blijven, waar je kan voelen ‘ja, hier heb je me’. Je gaat er niet van weg, bent niet in gedachten of wordt niet slaperig of dromerig. Je bent erbij!

Dan is er bereidheid, gewoon om te voelen hoe het voelt. Ieder lichaam vertelt daarin zijn of haar eigen verhaal. Een vraag die daarbij hoort is ‘heb je interesse om hier wat langer naar te kijken, wat langer in te voelen’. Dat is omdat er dan onbewuste gebieden kunnen openen.

In dat onderzoek en in die aanraking is het natuurlijk niet de bedoeling over grenzen te gaan en ook niet door spanning of pijn heen te ‘duwen’. De kunst is precies samen op de grens te zijn en daar helemaal bij te zijn. Aan de andere kant kan het zijn dat de angst voor pijn groter is dan de pijn zelf (de angst voor de angst). Dat kan betekenen dat het ‘niet fijn voelt’. Het gaat in die zin niet om ‘je goed voelen’ maar om ‘goed voelen’. Zonder over grenzen te gaan.

Stromen

In Rebalancing ben ik er niet om ‘elkaar te fixen’. We willen aanwezig zijn bij de ervaring omdat we erin geloven dat het zinnig is aanwezig te zijn bij iedere ervaring die het leven biedt. En vooral, omdat we ervan uitgaan dat ieder in wezen vrij en heel is, en dat iedere spanning in het lichaam een uiting is van energie die tevoorschijn wil komen. Iedere kramp of spanning is eigenlijk vrije energie die zich wil manifesteren. Dus ik ga ervan uit, dat je vrije wezen, je heelheid, zich totaal wil manifesteren.

De spanning die is opgebouwd in het lichaam komt veelal door het aangepaste gedrag. Immers, niemand van ons is geheel gezien in ons leven, geheel bevestigd in al onze kwaliteiten. Veel van ons mocht er niet zijn en we hebben daarom veel van ons moeten terug houden of inhouden. Dat laat het lichaam zien in onze houding en verklevingen en spierspanning. Het is een onnatuurlijke houding geworden, waar het leven niet gewoon doorheen kan stromen.

Als we aanwezig zijn bij de gespannen gebieden kan er bewustzijn in komen. Zo kunnen we ook in interactie gaan met pijn. Er kan iets gebeuren als er bewustzijn komt in de pijn (of ziekte) en als we aanwezig kunnen zijn als pijn en bewustzijn met elkaar in interactie gaan.

De sleutel tot pijn ligt in de pijn

Pijn is nauw verbonden met onze ervaring van plezier of genot en met ons vermogen om te leven: als je probeert je pijn of ziekte te blokkeren, dan blokkeer je ook plezier en verlies je daarmee veel van je levenskracht. Pijn met onbewustzijn en weerstand is lijden. 

Pijn bevat minstens twee tegengestelde krachten. De ene kracht is vóór beweging, de andere weerstaat die beweging: de één wil verandering, de andere niet. Meestal vragen mensen de therapeut of coach om één van beide kanten te kiezen en het te helpen om succesvol tegen het andere deel te strijden.

Rebalancing ondersteunt om het lijdensaspect van pijn te reduceren. Als je pijn begrijpt als een uiting van een deel van je dat niet in balans is, dan kun je luisteren naar wat de pijn uitdrukt en het uitnodigen om te transformeren naar een positieve, gezonde staat.

Met andere woorden, in Rebalancing leer je je te openen voor de pijn, er ligt een enorme energie in opgesloten! Deze energie kan heel transformerend zijn als er creatief en met een niet-oordelend, open hart met de pijn gewerkt wordt door de Rebalancer.

Samenwerken

Ik zie ernaar uit met je samen te werken. Ik draag zorg voor goede afstemming en open communicatie. Ik ben blij als jij je ‘nee’ gaat kennen en kunt voelen. Dat je er ‘ja’ tegen mag zeggen. Je ‘nee’ mag er helemaal zijn! Ik weet immers dat jij en meer bewustzijn tevoorschijn komt ♡.

Wat je zelf kunt doen in je dagelijks leven, is kijken en voelen waar jij je ‘nee’ inzet om iets niet aan te gaan. Dus dat je met interesse kijkt naar je grens. Dan is de ‘nee’ niet altijd direct een grens om iets te stoppen, en weer door te gaan. Het is dan niet naar buiten gericht. Door erbij te blijven open je voor de ‘JA’ naar jezelf. Die is naar binnen gericht.

In de sessies kan de levendigheid van de ‘nee’ worden geraakt en aangeraakt. En soms is het nodig de Nee eerst helemaal te voelen, er expressie aan te geven, het helemaal toe te staan.

Voel je al energie om ermee aan de slag te gaan?

Vorige
Vorige

Verandering ten goede

Volgende
Volgende

Toxische Relatie(s)