Verandering ten goede

Je relatie met de tijd van Nu

Hoe verhoud jij je tot de huidige tijd? De tijd is nogal roerig. Het raakt ons allemaal. Ervaar je in alle onzekerheden en onwetendheid ook groei? Of doet het je alleen maar meer terugtrekken en isoleren in jezelf?

Je relatie met de tijd van Nu is de relatie met de wereld buiten je. Die vanzelfsprekend weerslag heeft op de wereld in jou. Hoeveel dat is, hoezeer het je raakt, of je ervan slag raakt, en ook hoeveel je ervan leert, angst hebt of juist vertrouwen, hangt samen met je verhouding tot de buitenwereld. En eigenlijk is het de verhouding met je binnenwereld Met je gevoelswereld, met jezelf.

Het is nogal menselijk dat alles wat gebeurt in de wereld ons raakt. In deze tijden speciaal, raakt het ons allemaal, hoe dan ook, op één of andere manier. Mijn ervaring is vooral dat we nogal terug geworpen worden op ons zelf. En dat op zich, is al goed. Hoe moeilijk of zwaar of wanhopig of verdrietig het ook kan voelen. En als ons iets raakt, betekent het ook dat we kunnen groeien, ten goede.

Uitdaging & Uitnodiging

Stilstaan bij geraaktheid biedt je inzicht en inzicht leidt altijd tot groei. Onbewust gebleven gebieden in je kunnen meer tot leven komen. Maar ja… je kent ook vast dat je liever afleiding zoekt als een onprettig gevoel zich aandient. Of je doet er alles bewust of onbewust aan om een ervaring te vermijden, of onbewust ontken je het. Als je vooral uiting geeft door woede of verdriet naar een ander, een groep, bestuur, regering of overheid die het volgens jou heeft veroorzaakt, dan is er sprake van reactiviteit. Je voelt de ervaring wel, maar niet helemaal. Door het uiten gaat wel de eerste druk van je systeem af. De eerste lading is er af. In de reactie maak je de ander verantwoordelijk voor wat jij voelt.

Hoe meer je je ervaring toe-eigent, hoe helderder je wordt, ook in je communicatie naar de ander. Over wat er speelt, in jou. Maar al te vaak is er vooral sprake van veel lading en we geven de lading aan de ander.

Zo hebben we allemaal onze manieren om niet te hoeven voelen. Welke voorkeur herken jij of welke neiging ben jij je bewust van?

Wees bereid te voelen en je groeit

Voelen, wat het ook is, maakt dat het vrij wordt. Grenzen worden ruimer, er is sprake van verrijking, verdieping, vermenselijking en bezieling. Een vrije staat is een staat waar weinig controle is. Waar iedere ervaring welkom is.

Contact met een ander helpt. Helpt om in dieper contact te komen met jezelf. Wanneer je geraakt wordt is het immers een spiegel. Het is iets wat ook van jou is, en waarmee je niet goed in contact bent. Hoe kun je anders zo geraakt zijn?

Met acceptatie geef je ruimte aan je ervaring. Je bent bereid de ervaring helemaal te voelen en erin uit te dijen. Dan wordt je innerlijke ruimte groter!

Zo kan het voelen van kwaadheid transformeren naar kracht. Kracht om je te separeren van dat wat niet klopt.

Door het voelen van je woede kan de kwaliteit ervan veranderen en transformeren. In kracht, helderheid, duidelijkheid. In de communicatie met de ander kan de verbinding dan blijven bestaan. Er is geen afscheiding.

Innerlijke vrijheid is radicaal toestaan alles te voelen. Ook toestaan niet te weten of niet te begrijpen. Het geeft ruimte en acceptatie.

Openheid is de beste bescherming

Ben je open in je voelen, dan gaat alles door je heen. Dan is het weer weg.

Hoe je het ziet, voelt en ervaart, en wat je ermee doet, is een keuze. Daar ben je vrij in. In de communicatie kies je bij voorkeur woorden die ruimte geven. Als bijvoorbeeld je nek strak voelt, kun je in plaats van dat te zeggen, benoemen: ‘ik wil graag meer ruimte in mijn nek’. Als je zegt ‘dat gaat niet’, biedt dat geen ruimte, dat sluit af. Als je voelt en zegt ‘ik zit gevangen’, sluit je af. Het is een bevestiging, houdt het in stand. Geeft geen opening. Draai het om en voel wat de ervaring eigenlijk wenst en nodig heeft. Dat opent.

Wat doe jij om tussen jou en het leven te staan?

Rebalancing nodigt je uit aanwezig te zijn in iedere ervaring die je hebt. Omdat het zinnig en interessant is. Omdat iets ons steeds weer naar binnen trekt, richting natuurlijkheid, naar oorspronkelijkheid. En dat is naar onbekommerd jezelf zijn. Hoe fijn is dat?!

Welkom in mijn aanwezigheid in het hier en nu, om jou Zelf meer te voelen. Je levendigheid te ervaren én te leven ♡.
Ook of juist ook in deze roerige tijden. We beleven een tijdperk van verandering. Alleen en samen.

Begin je reis ♡

Vorige
Vorige

Bij jezelf blijven

Volgende
Volgende

Grenzen stellen