Bij jezelf blijven

Merk je dat je snel ‘naar de ander gaat’ of de neiging hebt snel ‘voor de ander te denken en zorgen’? Rebalancing helpt! Niet omdat die ander niet belangrijk is of jij meer bent dan een ander. Nee, omdat je het meest van waarde bent als je bij jezelf blijft!

Ik hou van mij

Harrie Jekkers maakt met veel humor duidelijk hoe ingewikkeld relaties kunnen zijn. Ja, het kan enorm veel energie kosten als we de ander op de eerste plaats zetten, vaak is dat ook nog onbewust.

Ik blijf bij mij, ben zelfs bereid mijn leven voor mezelf te geven. Ik blijf bij mij totdat de dood mij scheidt.
— Harrie Jekkers

Wie anders dan jezelf kan je zijn?

Het is goed ons te beseffen dat we alleen onszelf kunnen zijn. Alleen onszelf kunnen voelen. We zijn het áltijd zelf die voelen, ook als we zeggen ‘de ander (in) te voelen’. Jij bént het die het voelt!

Als we daar bij stil staan, en we voelen ons zelf, blijven bij wat wíj voelen, dan komen we altijd uit bij een laag die gaat over een ‘inhaken’ met de ander. Het is iets in óns wat wordt geraakt in het contact. Als we open aanwezig zijn, kunnen we heel veel voelen. Als we er last van hebben, dan haakt het kennelijk ergens iets. Anders zou het gevoel immers gewoon door ons heen gaan toch?

In die zin is openheid de beste bescherming. Want in openheid kunnen we meer van ons zelf leren kennen. Kunnen we vrijer worden en creëren we meer ruimte om open aanwezig in het leven te staan. Ik geloof en ervaar dan ook niet dat onszelf beschermen, al dan niet energetisch of met een andere truc, ons helpt naar meer ruimte en vrijheid.

Het probleem is niet dat iets er niet is. Het probleem is dat wij er niet altijd Zijn.

Het probleem is niet dat iets er niet is. Het probleem is dat wij er niet altijd Zijn.

Wanneer je gegrond bent, ben je verbonden met jezelf en met wat je voelt en doet. Je bent aanwezig in heel je lichaam. Je belichaamt jouw essentie.

Rebalancing en Gronding of Aarding

Gronding of aarding is eigenlijk niets anders dan aanwezig zijn in het lichaam met de ervaring van hoe die nu is. Als we ons gegrond voelen dan ervaren we steun, steun in ons lichaam en steun door de zwaartekracht in ons lichaam én van de aarde. Dan wordt het ook makkelijker bij onszelf te blijven. Of andersom, je hebt minder behoefte bij jezelf vandaan te gaan, ergens van weg te willen.

Wanneer ben je gegrond?

Wellicht heb jij de vraag wel eens gekregen of je goed gegrond of geaard bent. Betekent goede gronding dat je ‘in je kracht staat? Met de voeten stevig op de grond? Het gevoel dat je niet zomaar omvalt, wat er ook gebeurt’? Of…?

Gronding is geen stilstaand iets.
Het proces van gronding doen we ons hele leven lang, het gaat samen met je persoonlijke en spirituele groei. Wanneer je goed gegrond bent, ben je in verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

Het belang van gronding
Natuurlijk zijn we niet 24 uur per dag gegrond of geaard. We kunnen er ons wel bewuster van worden, wanneer we het wel zijn en wanneer niet. Ook kunnen we onze hulpbronnen leren herkennen, waarderen en inzetten. Zodat ze ons helpen meer aanwezig te zijn in verbinding met onszelf.

Gronding en (innerlijke) houding

Wanneer je voldoende grond in jezelf ervaart, zul je minder de behoefte hebben om ‘grond buiten jezelf’ en dus ‘bij de ander’ te zoeken. Dat geeft veel rust en ruimte, en liefde natuurlijk!

Als je ‘grond’ bij de ander zoekt, reik je uit of je trekt je juist terug. Dit gaat vaak onbewust en we kunnen er erg moe van worden. Je kunt je voorstellen dat dit effect heeft op het contact en de verbinding met de ander. Maar ook op je lichaam: spieren spannen zich aan, botten, gewrichten, vezels… alles spant zich in.

Verbinding begint bij jezelf
Als je jezelf niet voelt en ervaart, zul je ook niet echt open staan voor wat de ander als prettig ervaart. Laat staan dat de ander zich uitgenodigd voelt om respectvol en in contact te laten weten of hij geraakt is of wat hij wel en niet fijn vindt!

Samen aanwezig, op eigen benen, op eigen 'grond'

Ik word er blij van mijn missie te mogen delen met de wereld over wat het belang is van gronding en dus ook de effecten daarvan in relatie tot 'aanwezig zijn' of ‘Presence’. Het biedt een enorme rust als we kunnen ervaren, ontmoeten en communiceren in het vertrouwen dat ieder mens in wezen zichzelf draagt en tegelijk wordt gedragen door een groter veld van bewustzijn.

Aanraken, massage en Rebalancing
Dat, wat wat mij betreft van essentieel belang is in aanraken, masseren en je verbonden kunnen voelen, is de innerlijke houding. Immers we kunnen allemaal wel leren masseren maar ook hier geldt dat als je ‘de grond buiten jezelf zoekt’ in de aanraking, dat dit dan eerder een ongezond effect teweeg kan brengen dan dat wat je beoogt. Je gaat dan als aanraker of masseur leunen op de ander of je houdt je terug in het contact. Daarmee bereik je niet wat je wilt schenken, zoals diepe ontspanning, bewustzijn en verbinding.

Inzichten met Rebalancing waardoor jij bij jezelf kan blijven, in relaties en in je leven

Rebalancing en de begeleiding die je ontvangt, is wat dat betreft echt onderscheidend. Mijn uitnodiging is voortdurend om op mijn eigen benen, op eigen grond te staan. Daarmee geef ik een zelfstandige, autonome boodschap door en dat leidt niet tot verwarring. Dat voel jij! Jij voelt daardoor ruimte en veiligheid naar buiten te komen met wat er ook is. Want je ervaart ‘Ze hoeft niets van me’.

En als de ander niets van je hoeft verval jij minder in de neiging ‘naar de ander te gaan’, of ‘voor de ander te zorgen’, ‘bij de ander te zijn’ of zelfs wat ‘in te dutten’. En dat draagt allemaal niet bij aan jouw groei. Het gaat om levendigheid en jóuw leven. Je wordt in mijn houding uitgenodigd óók bij jezelf te blijven. In de aanraking ben ik aanwezig met wat ik nu ervaar en met de ander die nu is wat hij is, niet met hoe jij zou ‘moeten’ zijn! Ik raak je niet aan met de bedoeling iets te veranderen, ik benader je op je heelheid. De aanraking is bedoeld als een gelegenheid voor jou om ook jezelf te ervaren in wat er ook is. Juist dát geeft ruimte en ontspanning!

Je verkrijgt daarmee heel veel inzichten in hoe je gewend bent geraakt aan gedrag, zoals jouw uitreiken (naar de ander gaan/bij de ander zijn) of je terugtrekken (uit echt contact gaan). Het is goed te kijken, te omarmen hoe het je heeft gediend en te ervaren dat je het nu niet meer nodig hebt. Als daar bewustzijn in komt, dan mag het ontspannen. Het is de laag waar bepaalde spanning in het lichaam is ontstaan om jezelf te beschermen. In die ontspanning kom je meer tevoorschijn. Tevoorschijn in wie je werkelijk bent!

Je bent er!

Oefening ‘Van je eigen grond gaan’

Deze oefening maakt veel duidelijk over wanneer en hoe we uitreiken of terugtrekken.
Als we geaard zijn, zijn we ‘in ons midden’.

Adem en Gronding. Adem is leven!

Onze ademhaling speelt een belangrijke rol in ons leven, immers… zonder adem geen leven!
De continue aanvoer van zuurstof voedt onze lichaamscellen; zuurstof voedt ook onze vitaliteit. Hoe gewoon de ademhaling ook is, er is ook iets heel bijzonders aan, we kunnen er veel van leren. Onze ademhaling is nl. tevens een graadmeter voor hoe wij leven en ons voelen. Het is een direct instrument om in contact te komen met ons lichaam en dieper te gaan voelen. In Rebalancing leer je meer over de invloed van ademhaling en hoe je dit bewust kunt inzetten in je leven. Je ervaart direct de effecten hoe adem bijdraagt aan gronding. Het helpt je beter hier en nu te zijn en te voelen wie je bent, wat je kan en wat je wilt.

Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe je zelf en samen een begin kunt maken meer ruimte in te nemen. Bij jezelf te blijven! Met praktische adem-, lichaamswerk- en speloefeningen leer je bewuster om te gaan met je adem in het contact met jezelf en de ander.

Welkom!

Wees welkom voor een directe ervaring tijdens een kennismaking, in sessies of tijdens een Interactieve lezing.

Na vier sessies voelde ik mij weer in mijn kracht staan. Dank je Irma voor je helende handen en liefdevolle aandacht.
— René A.
Vorige
Vorige

In je kracht

Volgende
Volgende

Verandering ten goede